Helytörténeti Kör

Helytörténeti Kör

A Helytörténeti Kör immár öt éve, 2011. novemberében alakult azzal a céllal, hogy kutassa és feldolgozza Verőce történetét, a régmúlt falusi hagyományokat, az itt élt híres emberek életét, a különlegesen szép épületeinek történelmi emlékeit.

Úgy gondoljuk, hogy: „A jelenben a múlt emlékeivel a jövőt kell szolgálnunk”

A Helytörténet Kör 10 fős létszámával szeretné, ha a Verőcén élő fiatalok és a faluba látogatók, szép emlékekkel gazdagodnának, a már 1933. évtől nevezetes, üdülőfaluról.

 Ezért a falu emlékeit bemutató három részes „Kincskeresés Verőcén” ingyenes kiadványunkkal, túraútvonallal, rejtvény megfejtésével, Verőce megismerésére törekedtünk.

Minden év májusában „Mesterségek Napját” rendezünk, ahol a látogatók, ünnepség keretében, a régi mesterségek mai képviselőivel ismerkedhetnek meg.

A Verőcéért Alapítvány támogatásával 2014-ben Verőce történetét bemutató képes kiadványt jelentettünk meg. Ugyancsak a 2014. évben Verőce 770 éves évfordulója alkalmából, a falusi emberek használati és munkaeszközeinek adományaiból, a kapott emlékekből, fényképekből, bútorokból, a régi Edvi Illés házban, Falumúzeumot hoztunk létre. Ugyanekkor képes ismertető füzet megjelentetésével Huszár Károly ( Pufira) emlékeztünk, aki 1932-1938-ig Verőcén, a ma is gyönyörű, Huszár kastélyban élt.

Az Edvi Illés családról, házukról, annak történetéről, megjelent a második ismertető füzetünk is.

2015. évben a Karinthy és Devecseri család nyaralóházaira emléktáblát helyeztünk el. A Duna parton álló, régen Willoner penzióként működő szép épületről és a Willoner családról, elkészült harmadik képes kiadványunk.

2016-ban a mai Művelődési Ház, régen Endrődi ház és a nagyhírű Endrődi család, történetét dolgoztuk fel és a ház falán, emléktáblát lepleztünk le. Minden évben éves Helytörténet Naptárt is készítünk

 Mindezek mellett neves előadók közreműködésével, ismertető előadásokat szerveztünk és a jövőben is szervezünk.

 Terveink között, levéltári kutatással és idős emberek segítségével, tovább bővítjük ismertető kiadványainkat.

A régi Veszely villa , ma NAV épület, kezdeményezésünkre történt sikeres felújítása után, segítő munkával, a jövőben, a katolikus templomdombon álló stációk felújítását tervezzük. A temetőben lévő híres emberek elhanyagolt sírjait rendbe hozzuk. Liszkay Boldizsár építész sírját már virágokkal ültettük be, gondozzuk.

Szeretnénk minden évben környezetünknek új ismereteket átadni, e gyönyörűséges falu régmúlt történetéről, emlékeiről, ezért dolgozunk nagy szeretettel.

Berecz Imre

Helytörténeti Kör vezető