Közmeghallgatás - Közbiztonság

A 2016. október 25.-én megtartott közmeghallgatáson a Rendőrséghez intézett kérdések-válaszok (nem az elhangzásuk sorrendjében)

 

1. Kérdés: Katalinpusztai úton több kutya támadja a lakosokat, autósokat, motorosokat is akadályoz, potenciálisan balesetet, életveszélyt okozhat. Mit tehetnek a bejelentők, hogy érdemi megoldás szülessen?

Válasz: 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről, valamint a helyi szabályozás alapján, aki az ebtartási szabályokat megszegi helyszíni bírsággal sújtható, vagy a szabálysértés miatt feljelentés tehető ellene. A rendőrség kérése az észleléskori bejelentés és ha lehetséges fénykép, videó készítése, mely alapján megállapítható, hogy a kutya a kerítésen kívül van.

2. Kérdés: Engedélyezett-e a Duna parton az autóval történő közlekedés?

Válasz: Ezt törvény nem tiltja, hajók leszállítása is így történik, illetve indokolt esetben a rendőrség is használja.

3. Kérdés: Az ebtartás számban korlátozható-e? (1 háztartás 1 kutya)
Válasz: Nem korlátozható, az ebtartási szabályok csak a területméretre térnek ki, ha az megvan bármennyit lehet tartani. Az állatkínzás megállapításához hatósági állatorvost kell kihívni, állatvédő szervezetek nem jogosultak erre, mivel ők nem  minősülnek hatóságnak.

4. Kérdés: Többször jelentett problémát a nyár folyamán a Csattogó völgyi táborból érkező zaj, mely meghaladja a zajrendeletben előírtakat. Mi a teendő?

Válasz: Minden ilyen esetben bejelentést kell tenni az önkormányzatnál és/vagy a rendőrségen, hétvége esetén a következő munkanapon, csak így tudnak eljárni az ügyben.
5. Kérdés: A vadriasztó alkalmazása engedélyezett-e, mivel ez valószínűsíthetően megszegi a zajrendeletet.

Válasz: A gazdálkodók, mint engedélyezett eszköz használják a vadriasztót, ennek elmulasztása esetén nem élhetnek kártérítési lehetőséggel az Ipoly Erdő Zrt felé. Azt kell megvizsgálni, hogy lehet ez szabályosan engedélyezett eszköz.

 6. Kérdés: Amennyiben létezik az önkormányzati zajvédelmi jogszabály és az rendelkezik is a megengedhető zajterhelésről, miért nem tartatják be azt?

Válasz: Decibel mérésre nincs lehetőség, nem tudják, hol, hogyan kéne mérni. Csak ügyfélfogadási időben tudnak eljárni.