Zacskómentes Nap - Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a Zacskómentes Nap?

A Zacskómentes Nap egy helyi kezdeményezés azzal a céllal, hogy minél kevesebb felesleges műanyag zacskót használjunk a mindennapokban. Szeretnénk, ha a Dunakanyar árusítói örömmel fogadnák, terjesztenék és egyszerű megoldásokkal támogatnák a szemétmentes fogyasztást, és szeretnénk, ha a fogyasztók is törekednének az egyszer használatos csomagolástól mentes vásárlásra, ahol és amikor csak lehetséges.

De mi a baj a műanyag zacskóval?

A műanyag zacskó nagyon hasznos dolog, de valamiért meggondolatlanul sokat használunk belőle. A legtöbb zacskót és élelmiszer csomagolást mindössze egyszer használjuk, akkor is csak rövid időre. Utána a szemétbe, még rosszabb esetben a Dunába, kályhába, a természetbe kerül, sokáig nem bomlik le, szennyezi a környezetet anyagával és látványával és elpusztíthatja azokat az állatokat, akik véletlenül megeszik. Nálunk is nehéz úgy sétálni az erdőben vagy a Dunaparton, hogy ne találkozzunk műanyag szeméttel. A világ óceánjaiban pedig mára kontinens méretű műanyag szeméthalmok képződtek, a világ ivóvizeinek jelentős részében már kimutathatók apró műanyag darabok.

Attól, mert én nem használok műanyagzacskót, miért változna bármi?

Valóban, nem csak neked, mindenki másnak is változnia kell. De állj hozzá inkább fordítva! Miért változna bármi, ha még Te sem változtatsz? Légy Te az úttörő! Meglátod, sok követőd lesz. A Zacskómentes Nap egy kiváló alkalom arra, hogy eljátszunk a lehetőségekkel, ötletekkel, merjük közösen meglépni azokat a lépéseket, amiket mindig mástól várunk.

Mi bajom lehet abból, ha nejlonzacskót használok?

Nem biztos, hogy közvetlenül neked lesz belőle bajod, közvetetten azonban mindannyian elszenvedői vagyunk a globális szemétválságnak. Ha elégeted a műanyag szemetet, súlyos mérgek szabadulnak fel belőle. Ha a természetbe kerül, állatokat ölhet meg, akik nem tudják megemészteni. Ha feleslegesen sokat használunk, összegyűlik és sok pénzbe kerül bármit kezdeni vele.

Miért jó nekem, ha nem használok műanyagzacskót?

Mindenképpen jobban érezheted magad, mert tettél valamit aznap a környezetedért. Minden nem elhasznált műanyag zacskóval erősödhet benned a felelősségérzet, az együttérzés másokkal és a környezettel, a tudat, hogy a gyermekeidet egy tisztább jövőnek adhatod át. Nem csupán a zacskó árát spórolod meg a boltban, de az előállításának és eltüntetésének folyamatát és nem kalkulált költségeit is. A zacskómentesség egy egyszerű szimbóluma lehet a tudatos és környezetkímélő létezésnek.

Mióta használunk műanyagzacskót és PET palackot?

A műanyag zacskók csupán néhány évtizede elérhetők, az előttünk lévő generációk mind tudtak műanyag zacskó nélkül élni. Mára már nosztalgikus, hogy az első kincset érő darabokat évekig őrizgettük, örültünk neki, hogy könnyű, tartós és szinte ingyen van… A műanyagok valóban forradalmasították a civilizációnkat, már nem tudnánk nélkülük élni. De a mennyiségük aggasztó ütemben nő, ezért a látszólagos azonnali kényelmünket önmérsékletbe és tudatosodásba kell átfordítanunk, hogy megszűntethessük a felgyülemlő helyi és globális szemét problémákat.

Mi volt, amikor még nem volt nejlonzacskó?

Kérdezd meg a nagymamádat, sokat tanulhatsz tőle! Az emberek egy kicsit jobban megtervezték a napjukat, vittek magukkal kosarat a vásárláshoz, dobozt a felvágottaknak, vásznat a kenyérnek, volt tejesüvegük, tejfölös köcsögjük, vizes kulacsuk és eldobható műanyag kés és villa helyett saját bicskájuk.

OK, de mit csináljak? Mondjatok példákat!

Ha csak egy túróstáskát ennél a pékségben, mert éhes vagy, ne kérj nejlonzacskót hozzá, hacsak nem akarod megenni azt is.  Ha egy kiló kenyeret veszel, vidd le hozzá kedvenc textiledet. Ha veszel a zöldségesnél almát, szilvát, barackot, vigyél hozzá kosarat vagy vászonszatyrot. Ha a hentesnél jársz, vigyél Te magad zacskót otthonról, szinte biztos, hogy találsz párat itt-ott. Házi tejet, tejfölt, túrót sajtot a Dunakanyarban több helyen is kaphatsz saját edénybe, üvegbe. Igyekezz kerülni a kis kiszerelésben, apránként csomagolt termékeket, vegyél százas papírzsebkendőt 10-es csomagolás helyett, egy fél literes joghurtot négy 125g-os helyett, vigyél magaddal otthonról csapvizet és vásárlás helyett ültess magadnak almafát, paradicsomot, fűszerkertet.

Néha olyan hasznos a zacskó! Nem tudom mindig visszautasítani!

Használj annyit, amennyit tényleg muszáj. Használj kevesebbet, mint azelőtt, már az is nagy eredmény. Készülj a vásárlásra, mindig vigyél magaddal kosarat és tárolóeszközöket. Ha elfelejtetted, emlékeztesd magad, hogy legközelebb ne felejtsd el. Amikor nem akarsz zacskót, mégis abba csomagolják az árudat, köszönettel utasítsd vissza.

Boltos vagyok, ha nem adok műanyag zacskót, elégedetlenek lesznek a vevők!

Nem minden vevő lesz elégedetlen, sőt, egyre többen fognak örülni a környezetkímélő ötleteidnek. Pár éven belül pedig egész EU szinten is be fogják tiltani a műanyag zacskót, ahogy már betiltották a világ számos országában. Legyél itthon úttörő, készítsd fel a vevőidet jó előre a változásra. Kérdezd meg a vevőidet, hogy mit szeretnének. Első körben adj nekik választási lehetőséget, érd el, hogy lehetőségük legyen műanyag zacskó nélkül illetve minél kevesebb szemét termelésével vásárolni nálad.

Boltos vagyok, mit tegyek, ha valaki ragaszkodik a műanyag zacskóhoz?

Akkor adj neki „egy jó nagyot”! Nem kell, és nem is fogsz tudni mindenkit elsőre meggyőzni. Elég, ha látják a jó példát másoktól a sorban és van lehetőségük váltani, amikor eljutottak arra a pontra.

Vevő vagyok, mit tegyek, ha a boltban mindent automatikusan műanyagba csomagolnak?

Kérd meg az eladót türelmesen és kedvesen újra és újra, hogy ne adjon zacskót, amikor nem kérsz. Vond be a boltot a Zacskómentes Napba, magyarázd el, hogy ez nekik is trendi és környezetkímélő hozzáállás, sőt, konkrét megtakarítás lehet. Ha mindenki felvállalja a zacskómentességet, előbb-utóbb alkalmazkodni fog a kínálat is a kereslethez.

További információ: http://www.civilveroce.hu/zacskomentesnap