Bevásárló közösségek

Az Ökotárs Alapítvány szervezésében november 18-19-én a Csattogó völgyben gyűlt össze tapasztalatcserére a hazai bevásárló közösségek jónéhány képviselője.

A Civil Verőce csoport is részt vett a képzésen, ahol nagyszerű összefoglalót halhattunk a lehetőségeinkről.

A bevásárló közösségeket általában egy nonprofit szervezet (pl: alapítvány, egyesület) működteti, annak érdekében, hogy a közösség tagjait egészséges, helyi termékekkel lássa el és segítse a helyi termelők piacra jutását.

A tagok hozzájárulnak a működtetés költségeihez. tagdíj vagy adomány formájában. (Kivéve a profitszerzésen alapuló webshopok, ahol a termék árának növelésével üzletszerű kereskedelem folyik - ezek nem nevezhetők valódi "bevásárló közösségnek")

A termelőket és a vevőket a szervezet általában egy weblapon keresztül köti össze, ahol a rendeléseket összegyűjtik, majd rendszerint heti egy alkalommal egy nyilvános helyen létrehozott átvételi ponton adják át a megrendelt "kosarat". A közvetítő szervezet önkéntesei állítják össze a kosár tartalmát a megrendelések szerint, ritkább esetben közvetlenül a termelő végzi ezt.

A működtetés költségeit a termelők és/vagy a vásárlók hozzájárulása fedezi, de így is sok önkéntes munkájára van szükség a heti átvétel megszervezéséhez.

A gazdaságos működtetéshez körülbelül 25-50 termelő illetve 100-200 heti kosár szükséges a tapasztalatok szerint.

A termelők általában megmérettetnek valamilyen formában, mielőtt a bevásárló közösségbe kerülhetnek, mindenki saját feltételrendszert fogalmaz meg, az adott közösség elvárásaI szerint: bio-öko-organikus termék, helyi termék 40 km-en belül, kíméletes gazdálkodásból származó termék, kiváló minőségű termék stb. A közösség elvárásai szerint alakuló új fajta minőségbiztosítási rendszer a "részvételi minőségbiztosítás" is kidolgozás alatt áll.

A közelünkben több bevásárló közösség is működik.

A Váci Kosarat az egyházmegye hozta létre, helyi termékes piac nyitása után alakították ki a webshop rendszerét, heti átvételi lehetőséggel. http://www.vacikosar.hu/

A Börzsönyi Ínyenc Kosarat a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület működteti http://inyenckosar.hu/

A túlparton a Kiskosár Bevásárló Közösséghez lehet csatlakozni Esztergom és környékén. http://kiskosarbolt.hu/

Jó példa a Nyíregyházi Kosár Közösséghttp://www.nyiregyhazikosar.hu/ mely fejlődése fontos részének tartja a gazdasági struktúra átalakítását, az erőforrások helyben tartását és  termelőit a "sharing economy" eszközeivel is segíti az "Arany Tojás Társaság" megalapításával. (Részletek: http://www.nyiregyhazikosar.hu/2016/03/21/arany-tojas-tarsasag-a-kozosseg-altal-tamogatott-gazdasagi-modell/

Fontos feladatnak tartjuk, hogy a tapasztalatok alapján mi is kidolgozzunk egy olyan struktúrát, mely megfelel a helyi közösség elvárásainak, gyere dolgozz velünk!