Helyi Közösségek

Ismertető a Verőcén működő közösségekről, hogy megkönnyítsük a csatlakozás lehetőségét!

Várjuk a kisebb-nagyobb csoportok rövid bemutatkozását!

 

 

Néptáncosok

néptáncosokÓvodásoktól az idősebb korosztályig, Verőcén szinte mindenki táncolt, táncol, vagy táncolni fog.

A csoportok neveiből egy egész verébcsapat jóllakna: működik itt, Kistücsök, Kiskabóca, Kabóca, és persze a Csattogókról, Öszikékről se feledkezzünk el.

A gyerekek már az óvodában megismerkednek a népi játékokkal, majd növekedve, az egyes tájegységek táncai, dalai, szokásai kerülnek terítékre.

Neves versengésben különböző díjakat nyernek el, fellépnek, előadnak, koreografálnak, viseletet varrnak és közben énekelnek. De még milyen hangon!

Aki kedvet érez a csatlakozáshoz, keresse a korosztályának megfelelő csoportot!

Kistücsök: Középső és nagycsoportos óvodások

Kiskabóca: 1-2. osztályosok

Kabóca: 3-8. osztályosok

Csattogók: Felnőttek

Őszikék: Nyugdíjasok

A próbák pontos időpontjával kapcsolatban tájékozódhat az Iskolában, Művelődési Házban.

Helytörténeti Kör

Helytörténeti Kör

A Helytörténeti Kör immár öt éve, 2011. novemberében alakult azzal a céllal, hogy kutassa és feldolgozza Verőce történetét, a régmúlt falusi hagyományokat, az itt élt híres emberek életét, a különlegesen szép épületeinek történelmi emlékeit.

Úgy gondoljuk, hogy: „A jelenben a múlt emlékeivel a jövőt kell szolgálnunk”

A Helytörténet Kör 10 fős létszámával szeretné, ha a Verőcén élő fiatalok és a faluba látogatók, szép emlékekkel gazdagodnának, a már 1933. évtől nevezetes, üdülőfaluról.

 Ezért a falu emlékeit bemutató három részes „Kincskeresés Verőcén” ingyenes kiadványunkkal, túraútvonallal, rejtvény megfejtésével, Verőce megismerésére törekedtünk.

Minden év májusában „Mesterségek Napját” rendezünk, ahol a látogatók, ünnepség keretében, a régi mesterségek mai képviselőivel ismerkedhetnek meg.

A Verőcéért Alapítvány támogatásával 2014-ben Verőce történetét bemutató képes kiadványt jelentettünk meg. Ugyancsak a 2014. évben Verőce 770 éves évfordulója alkalmából, a falusi emberek használati és munkaeszközeinek adományaiból, a kapott emlékekből, fényképekből, bútorokból, a régi Edvi Illés házban, Falumúzeumot hoztunk létre. Ugyanekkor képes ismertető füzet megjelentetésével Huszár Károly ( Pufira) emlékeztünk, aki 1932-1938-ig Verőcén, a ma is gyönyörű, Huszár kastélyban élt.

Az Edvi Illés családról, házukról, annak történetéről, megjelent a második ismertető füzetünk is.

2015. évben a Karinthy és Devecseri család nyaralóházaira emléktáblát helyeztünk el. A Duna parton álló, régen Willoner penzióként működő szép épületről és a Willoner családról, elkészült harmadik képes kiadványunk.

2016-ban a mai Művelődési Ház, régen Endrődi ház és a nagyhírű Endrődi család, történetét dolgoztuk fel és a ház falán, emléktáblát lepleztünk le. Minden évben éves Helytörténet Naptárt is készítünk

 Mindezek mellett neves előadók közreműködésével, ismertető előadásokat szerveztünk és a jövőben is szervezünk.

 Terveink között, levéltári kutatással és idős emberek segítségével, tovább bővítjük ismertető kiadványainkat.

A régi Veszely villa , ma NAV épület, kezdeményezésünkre történt sikeres felújítása után, segítő munkával, a jövőben, a katolikus templomdombon álló stációk felújítását tervezzük. A temetőben lévő híres emberek elhanyagolt sírjait rendbe hozzuk. Liszkay Boldizsár építész sírját már virágokkal ültettük be, gondozzuk.

Szeretnénk minden évben környezetünknek új ismereteket átadni, e gyönyörűséges falu régmúlt történetéről, emlékeiről, ezért dolgozunk nagy szeretettel.

Berecz Imre

Helytörténeti Kör vezető