Hozzáférés a szelektív gyűjtéshez

A szelektív hulladékgyűjtéshez való egyenlő hozzáférés problémája többször is felmerült a közbeszédben.

Az ezzel kapcsolatos kérdéseinket a Közmeghallgatáson is feltettük. http://www.civilveroce.hu/Kornyezet/Hulladekkezeles/Kozmeghallgatas-hulladek-tema

Az ott elhangzottak alapján a Civil Verőce csoport további egyeztetést kezdeményezett, melyen az alábbi tájékoztatást kaptuk:

A TVNK hivatalos tájákoztatója a szelektív hulladékgyűjtésről: /sites/default/files/anyag/kornyezet/hulladek/Tajekoztato_szelktiv_gyujteshez%20%281%29.docx

Részletek:

Műanyag (pl.: PET palackok, mosószeres, öblítős flakonok, nejlonzacskók, fóliák, tejfölös, joghurtos poharak kiöblítve)

Papír (pl.: újság, karton, italos karton dobozok, gyümölcsleves, tejes Tetra pack dobozok)

Fém (pl.: sörös, üdítős, konzerves fémdobozok)

További információk az egyeztetésről:

1. A huladékgazdálkodás közelgő átalakítása miatt a jelenlegi partnerrel (TVNK) hosszú távra szóló tervezés nem várható, csak abban az estben, ha ők maradnak a szolgáltatók.

2. A szelektív gyűjtés rendjéről több fórumon igyekeztek tájékoztatni, többek között itt is:

http://www.tvnk.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=5:tajekoztato-a-hazhoz-meno-elkulonitett-szelektiv-hulladek-szallitasarol

3. A gyakorlatban:

  • Bármilyen átlátszó zsákban elvisznek  a ház elé kihelyezett egyértelműen szelekítven válogatott hulladékot, és oda tesznek hivatalos feliratos (műanyag, vagy egyéb (papír vagy fém)) üres zsákot. Tehát kétféle zsák létezik, de ha valaki csak egyfélét rak ki, csak egyfélét kap vissza. Ezzel be is lehet kerülni a szelektív "körforgásba".  Zsákok jövőbeli feliratának kialakításában felajánlottuk a segítségünket.
  •  A szelektív zsákokat járműhiány miatt egy autóra is gyűjthetik a kommunális zsákokkal, majd a telepen ezek szétválogatásra kerülnek.
  • A hétfői és a csütörtöki kocsi is visz/vihet el szelektív szemetet (kéthetente).
  • A legfontosabb, hogy időben és megfelelő módon legyenek kihelyezve a zsákok nem az, hogy milyen zsákban vannak!

4. Várható az önkormányzat hivatalos honlapján is egy közérthető, átfogó tájékoztatás.

5. A január-februárra tervezett komposztálás témájú (interaktív) előadás ötletét a hivatal is támogatja, illetve egy erdészettel közös pályázat benyújtására is nyitott a zöldhulladék ügyében.