Add le használt sütőalajad az Önkormányzatnál!

Magyarországon a háztartásokban évente több tízezer liter sütőolajat és sütőzsírt használnak fel, melynek egy része háztartási melléktermékként a lefolyókba, kukákba és a természetbe kerül.

A többször felmelegített sütőolaj és sütőzsír rákkeltő és toxikus anyagokat tartalmaz, mely a háztartásból kikerülve hatalmas károkat okoz. Egyetlen liter használt sütőzsiradék 1 millió liter ivóvizet képes ivásra alkalmatlanná tenni. A szennyvíztisztítók terhelését növeli, az élővizek felszínén úszva gátolja a vízi élőlények oxigénhez jutását. A talajba kerülve gyengíti annak légáteresztő képességét, a talajflórában károsodást okoz. A csatornahálózatba jutva dugulást okoz, de táplálékot nyújt a kártevőknek (csótányok, patkányok), ezáltal segíti azok elszaporodását.

A használt sütőzsiradék szervezett lakossági begyűjtése országos szinten nem megoldott. Az összegyűlt anyag nagy része a lefolyókba kerül. A mosogatóban vagy a WC-n lehúzott sütőzsiradék a víz és a csatornahálózat alacsony hőfoka miatt annak falára rátapad. A csatornahálózatba kerülő további szennyeződések erre a rétegre ragadnak rá, csökkentve ezáltal a lefolyócsövek áteresztő képességet, mely az évek során dugulásokhoz vezethet.

Jó hír: Verőcén az önkormányzat épületében hivatali időben leadható a használt sütőolaj!

A sütőzsiradék szelektív gyűjtésének előnyei:

  • a szolgáltatás ingyenes
  • a csatornahálózat terhelése kisebb lesz, csökken a duguláselhárításra és javításra költött összeg (közvetlen gazdasági haszon)
  • a szennyvíztisztítók terhelése és meghibásodási esélye csökken, ezáltal a közszolgáltatás kisebb költséggel működik. 1 liter szelektíven gyűjtött olajjal 1 millió liter ivóvizet „menthetünk meg” (közvetett gazdasági haszon)
  • csökken az élővizek terhelése, mert a vízszínen nem jelenik meg az oxigén bejutását megakadályozó olajréteg (környezettudatosság))
  • 1 liter szelektíven gyűjtött olajjal 1 millió liter ivóvizet „menthetünk meg” (környezettudatosság)
  • csökkenhet a kártevők irtására költött összeg (közvetlen gazdasági haszon)
  • a szeméttárolók tisztán tartása könnyebb lesz (közvetlen gazdasági haszon)
  • a szemétlerakók mentesülnek a nehezen lebomló anyagtól
  • a talajflóra mentesül az anyag okozta károsodástól (környezettudatosság)
  • a „cseppmentes” technika során a gyűjtő környékét nem szennyezi be az anyag. A leadott sütőzsiradékot eredeti csomagolásban, vagy befőttesüvegben kell a gyűjtőbe helyezni

Vegye Ön is a fáradtságot, hogy használt sütőolaját az Önkormányzatnál előkészített szelektív hulladékgyűjtőbe viszi!

Összeállította: Cserháti László, verőcei lakos