Hitelesített légszennyezettségmérés Verőcén

Verőce történelmében először fordul elő, hogy a faluban hivatalos, hitelesített légszennyezésmérés zajlik, azaz végre megtudhatjuk, hogy valójában mennyire terhelt Verőce levegője. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat mobil mérőautóját a Verőcei Önkormányzat a CivilVerőce javaslatára rendelte meg Verőce levegőminőségi állapotának hitelesített felmérése érdekében. A mobil mérőállomás az őszi és téli időszakban előreláthatóan legalább kétszer egy hónap időtartamban végez légszennyezésmérést az Óvoda udvarán, az alábbi komponensek levegőbeli koncentrációjának folyamatos megfigyelésével:

  • szálló por (PM10)
  • szén-monoxid (CO)
  • kén-dioxid (SO2)
  • nitrogén-oxidok (NOX)
  • ózon

A mérés adatai valós időben nem elérhetőek, de a mérésből egy hivatalos, budapesti állapottal összehasonlító elemzés születik majd, illetve a nyers adatokat utólag mi is megkapjuk, hogy a lakossági szállópormérő hálózat méréseivel is összehasonlíthassuk.

A mérőautó üzemeltetői november hónap folyamán szemléletformáló előadást és bemutatót is fognak tartani az iskola tanulóinak.

Köszönjük a Verőcei Önkormányzat és a Géza Fejedelem Református Általános Iskola együttműködését ebben az előremutató kezdeményezésben, várjuk a hiteles eredményeket!