Mit tegyek ha műanyagégetést tapasztalok?

A műanyagégetés elleni küzdelem két fő hátráltatója a félelem és a fásultság. Ugyanakkor változást csak akkor fogunk tudni elérni, ha ezeken felül tudunk emelkedni! Ha műanyagégetést tapasztal, de bármilyen okból fél konfrontálódni, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk! Közös erővel hatékonyabban és meggyőzőbben tudunk fellépni a nem megfelelő helyi viselkedés ellen.

Ha szándékában áll változtatni környezetén, lakossági műanyagégetés esetén az alábbiakat javasoljuk:

 1. Elsősorban beszéljen az elkövetővel, tájékoztassa a veszélyekről, felelősségekről, próbálja szép szóval megelőzni a további bajt. A letölthető anyagok között talál tájékoztató anyagokat és szórólapokat, amiket elsősorban arra a célre hoztunk létre, hogy a helyi lakosság közös hivatkozási alappal, összefogásban tudja formálni verőcei lakótársai szemléletét. Nagyon jó anyagok találhatók továbbá a Fűts okosan kampány oldalán. Vegye fel érett gondolkodású szomszédaival és velünk is a kapcsolatot, közös erővel könnyebb küzdeni a rossz szokások ellen!
   
 2. Fényképezze/videózza le a szabálysértést, lehetőség szerint úgy, hogy ne csak a füst, hanem az elégetett anyagok is látszódjanak, hogy egyértelműen be lehessen azonosítani az égetett anyagokat. Ez egy esetleges hivatalos bejelentés során bizonyítékként szolgálhat, rövidítheti és egyszerűsítheti a hatósági eljárás folyamatát. Dokumentálja az eset részleteit minél nagyobb pontossággal. Írjon naplót az eseményekről, tárolja vonatkozó dokumentumait rendszerezetten, hogy a későbbi esetlegesen elhúzódó hatósági ügymenet során naprakész és pontos tudjon maradni.
   
 3. Ha a szép szó nem használ, jelentse az esetet a rendőrségnek. Lehetőség szerint első körben ne a helyi rendőrséget, hanem a 107 vagy a 112 központi számot hívja, ahol bejelentése rögzítésre kerül és a későbbiekben könnyebben visszakövethető. A helyi járőrt a központi számon tett bejelentés alapján a központ fogja utasítani a helyszíni szemlére. Ha ez nem történik meg, hívja a helyi rendőrséget közvetlenül is. Kérjük, hogy vegye a fáradtságot a rendőrségi bejelentésre! Minél több felől érkezik feléjük bejelentés, annál erősebb a hivatkozási alapunk, annál nagyobb esély van a változásra és arra, hogy az ügyet komolyan vegyék a hatóságok is! Amennyiben bejelentést tesz, kérjük velünk is feltétlenül vegye fel a kapcsolatot, hogy a folyó ügyeinket összefoghassuk és közös erővel kezelhessük!

  A rendőrségi helyszíni szemle során segítse a rendőrök munkáját, ha maguktól nem tennék, kérje őket a fényképes bizonyítékgyűjtésre. Kérjen jegyzőkönyvet az esetről. Mivel csak tettenérés esetén van esély arra, hogy az égetőt megbírságolják, illetve a gyakorlatban a hivatal munkatársai aligha érnek ki a helyszínre időben, ezért vagy a rendőrség, vagy a tűzoltóság jegyzőkönyvének a tartalma kiemelt fontosságú.
   

 4. Kültéri illegális égetés esetén a tűzoltóságot hívja (105, 112), a Tűzoltóság (Katasztrófavédelem) nem csak levegőtisztasági, hanem tűzvédelmi bírságot is kiszabhat. Illegális égetésnek számít a műanyagégetés minden formája, de a nem engedélyezett időszakban vagy helyszínen végzett avarégetés is. Az égetés rendjét Verőcén helyi szabályzat kezeli, a helyi szabályzatot a vonatkozó jogszabályok menüpont alatt találja. A tűzoltóságtól is kérjen tűzoltási jegyzőkönyvet, melyben szerepel, hogy milyen anyagot égettek.
   
 5. A járási (Szobi) Kormányhivatalt is értesíthetjük, de tudnunk kell, hogy a kormányhivatal munkatársainak nincs jogosítványa arra, hogy magánterületre belépjenek, vagy a hulladékégető személyazonosságát felvegyék. Tehát a hatóság munkáját az könnyíti meg, ha a rendőr veszi fel a jegyzőkönyvet, ideális esetben egy rendőr és egy kormányhivatali munkatárs/tűzoltó is jelen van – így az égetés bizonyítása, az ingatlanra-épületbe bejutás és az elkövető azonosítása nem okoz problémát. A vegyszerek égetése egyébként nem csak levegővédelmi, egészségügyi hanem tűzvédelmi értelemben is veszélyes, hiszen ezen anyagok kémiai reakcióját az égetést végző nem látja előre.
   
 6. Ha sem a szomszédokkal folytatott párbeszéd, sem a rendőrségi bejelentés nem hoz változást, fényképeit és helyszíni jegyzőkönyveit csatolva írjon írásos panaszt a Szobi Járási Kormányhivatal illetékes környezetvédelmi osztályának/felelősének, a Pest Megyei Kormányhivatalnak és a Váci ügyészségnek. Előkészített formanyomtatványokat a letölthető anyagok menüpont alatt talál.
   
 7. Amennyiben nem megfelelő a hatósági eljárásrend, kifogásaival írásban vegye fel a kapcsolatot az alapvető jogok biztosával (ombudsman). Nem megfelelő rendőrségi intézkedés esetén illetve a szükséges rendőrségi intézkedés elmulasztása esetén tegyen panaszt a Független Rendészeti Panasztestületnél.

Hivatalok elérhetőségei

Szobi Járási Kormányhivatal - Verőcei ügysegéd

Cím        2621 Verőce, Árpád út 40.

E-mail    szob.jara...@pest.gov.hu

Mobil    70/ 430-8998

Félfogadás         

Hétfő: 08:00 – 17:30

Szerda: 08:00 – 16:00

Péntek: 08:00 – 12:00

 

Pest Megyei Kormányhivatal - Levegő- és Zajvédelmi Osztály

http://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/szervezeti-egysegek/kornyezetvedelmi-es-termeszetvedelmi-foosztaly

Vezetője             Nevelős Gábor osztályvezető

Cím        1072 Budapest, Nagy Diófa u. 10-12.

Telefon (1) 478-4400

E-mail    zoldh...@pest.gov.hu

 

Rendőrség

Telefon:  107

 

Tűzoltóság

Telefon: 105