Az önkormányzat fűkaszája a hőségnél is több fácskát gyilkol

A CivilVerőce oldalán először hat évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a nem megfelelően kiképzett közmunkások kezébe adott fűkaszák milyen értelmetlen pusztítást okoznak az önkormányzat és a verőcei lakosság által ültetett faállományban. A fűkasza gyilkos fegyver, erre lett tervezve. Ha egy facsemete közelében fűkaszál valaki, a gyorsan forgó damil körbevágja a fa törzsét, pont azt a kérekréteget leszedve, ami a legtöbb nedvességet szállítaná a fának. A fa így legtöbbször lenyakazva elszárad, kiszenved, elpusztul. A károkozás teljesen értelmetlen, ráadásul nagyon kevés oktatással, odafigyeléssel megelőzhető. Semmi mást nem kell tenni, mint nem megközelíteni a fák fél méteres körzetét fűkaszával, hanem a) kézzel kiszedni a fák körüli gyomokat b) úgyhagyni a gyomokat, amik igazából szemlélettől függően nem is  "gyomok", hanem teljes jogú élőlények, növények, szép tarka virágok, amik a fák körülötti talajt még nedvesebben is tarthatják, beporzóknak élelemforrásként szolgálhatnak, biodiverzitást növelhetik stb.

CivilVerőce forrásból, saját erőből és önkormányzati támogatással minden évben új karókat és csirkehálót veszünk, hogy fizikai védelmet is nyújtsunk a fűkaszák ellen. Ez elég sikeres védekezési mód, de nagyon nagy erőfeszítés a karbantartása (közel 70 közösségi gyümölcsfát ültettünk már a faluban az évek során!!!), sokba kerül és az összképet is rontja. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha nem kéne védekezni értelmetlen pusztítás ellen!

A nagy hőség azt is megmutatja most, hogy a fűkaszával rendszeresen nullára nyírt gyep hogyan szárad ki és pusztul el teljesen. Jó lenne végre megértenünk, hogy óriási baj van a környezetünkkel, amit mi okozunk, és a saját apró odafigyelő és nem pusztító lépéseink is segítenek a bajt csökkenteni. Ilyen lehet az, ha nem 3, hanem 10 centire hagyjuk a fű magasságát a köztéren, vagy ha meghagyunk foltokat, területeket, amiken egyáltalán nem nyírjuk a gyepet, hanem hagyjuk, hogy akár fél méteresre is nőjjön, tarka legyen, dús legyen, élő maradjon a pusztító sárgult halott sivársággal szemben, ami jelenleg uralja a faluképet.

Egyszerű dolgokról beszélünk. Összefoglalva, és az önkormányzatnak és munkatársainak címezve, mert a megoldás kivételesen az ő kezükben van:

  • Ne fűkaszálj a fák körül, mert óvatlanul megölöd a fácskákat! Hagyj teret nekik!
  • Kevesebbet legyen nyírva a fű!
  • Legyen magasabbra/hosszabbra hagyva a nyírt gyep!
  • Legyen meghagyva bizonyos részeken a természetes növényzet (pl. templom melletti feljáró tipikus jó lehetőség és példa erre, ahol a rézsű szép zöld, amikor nem nyírják, és teljes pusztulat, amikor a fűkasza lemészárol mindent a földig).

Szomorú friss képes összefoglaló alább arról a ribizli és jósta sorról, amiből évente 4-5 tő pusztul el hasonló módon egyértelműen a fűkaszák áldozatává válva, pedig az életben maradt része a ribizli sövénynek már idén is rengeteg gyömölcsöt termett a játszótéren szemezgető gyerekeknek (fotók: Vásárhelyi Gábor).

Ez pedig a vasútállomás egyik legnagyobb gyümölcsfája, ami körül próbát téve eltávolítottuk a karókat és csirkehálót, mert azt gondoltuk, hogy már elég vastag hozzá. A károkozás azonnal jelentkezett.