Elkészült a vasútállomáson a rovarhotel információs táblája

Elkészült a vasútállomás melletti játszótérre telepített rovarszálló és méhlegelő minirezervátum információs táblája (.pdf letölthető innen). Köszönet a tervezésért Magyar Dávidnak (polopokol.hu), valamint a nyomtatási költségek fedezéséért a Verőcei Önkormányzatnak (veroce.hu).

A játszótér gyakran tövig vágott és ezért a nyári melegben kiégő és biológiai szempontból sivár gyepéhez képest sok élőlény számára felüdülés a békén hagyott "gazos" mini-rezervátum. A talpalattnyi elkerített részen a beporzó rovarok mellett nem várt vendégek is nagy számban megjelentek (nézd meg alaposan az alábbi képet. Megtalálod őket? Ha nem, lapozz tovább!).

A lapos kórócsigák őshonos fajként szeretik a száraz füves réteket, de a túl nagy szárazság elől a magas fűszálakra menekülnek, ahol egyfajta meleg hibernált állapotban betokozódva képesek átvészelni az aszályt. A játszótér kórócsigái láthatóan megtalálták a környék egyetlen helyét, ahol biztonságban átvészelhetik a nagy meleget. A rezervátum tehát már most sok élőlény életét mentette meg!

Fotók: Ilovszky Árpád