Rovarhotel és mini-rezervátum épült a verőcei vasútállomáson

2021. március 10-én ünnepeltük a negyedik beporzók napját, ami a földi bioszféra életerejét alapvetően megroppantó, folyamatban lévő gyors ütemű rovarpusztulás korában talán az egyik legfontosabb magyar zöld civil kezdeményezés. A beporzók napja alkalmából Verőcén a vasútállomás feletti játszótéren készítettünk egy rovarhotelt, V mint Verőce formájú luxuspanorámás faliméh-apartmanokkal.

Az első szálláshelyeket a helyes kis bundás (és emberre ártalmatlan) faliméhek már pár hét alatt igénybe is vették, belerakták sok-sok virágporral ellátott, lefalazott petéiket, hogy azok jövő tavaszra kikelve részt vehessenek a jövő évi virágaink, gyümölcsfáink beporzásában.

A verőcei rovarhotel különlegessége, hogy az önkormányzat engedélyével kísérleti mini-rezervátumot is létesítettünk az alkotás körül. Ez lényegében néhány négyzetméternyi szimbólikus kerítéssel körbevett - stílszerűen méhsejt alakú - elkerített terület, ahol a környező nyírt gyeppel kontrasztban bárki megvizsgálhatja civil tudományos (citizen-science) alapokon, hogy miként alakul a növényzet akkor, ha mentesítjük az emberi beavatkozástól, nem fűkaszáljuk, nem tapossuk és semmilyen egyéb módon nem zargatjuk. Vajon gazos lesz? Vagy rendezetlen, gondozatlan? Netán dúsabb? Változatosabb? Zöldebb? Virágosabb? Élettel telibb? Milyen lesz egy hónap múlva, milyen lesz egy év múlva, vagy öt-tíz év múlva? Bármilyen is lesz, már most adtunk egy löketet a változatosságnak és bízunk benne, hogy ez további természetes változatosságot szül idővel. Az első virág, ami megmenekült a mini-rezervátumban a fűkaszálástól, egy fürtös gyöngyike.

A játszótér rézsüjén további gyönyörű virágok találhatók (pl. az alább látható ernyős madártej), amelyek azonban hamarosan minden bizonnyal áldozatul esnek a következő fűkaszálásnak. Vajon tényleg a rövidre nyírt gyep a jövő útja? Vajon tényleg mindenkor és mindenhol nyírni kell a füvet a közterületeken? Esetleg adhatunk több helyen is idővel esélyt a sokszínűségnek és az önmagától megjelenő, szemet és lelket gyönyörködtető változatosságnak?

Látogasd meg a rovarhotelt és Verőce első mini-rezervátumát, jegyezd meg vagy jegyezd fel, hogy mit látsz, és amikor legközelebb arra jársz, nézd meg, hogy mi változott! Ha új virágokat fedezel fel a mini-rezervátumban, küldd el nekünk fényképét!

A rovarhotelt Vásárhelyi Gábor és Vásárhelyi Tamás készítette. Köszönet Ilovszky Árpádnak az ismét csodás fotókért és a kerítés építése során nyújtott kitartó segítségéért!

Kapcsolódó anyagok