Megújult a ribizli sövény a Zentai játszótéren

A Zentai játszótér Ribizli sövényét a 2018-as Tavaszi Családi Napunkon hoztuk létre. Akkor szimbolikusan nem pénz, hanem egy tő ribizli volt az eseményre való belépés, és az első sor ehető sövény a közösség által adományozott palántákból és dugványokból alakult. A ribizli sövénnyel kapcsolatban sokszor megkaptuk azóta a szokásos kritikákat, hogy "úgyse marad meg" meg "úgyis kitapossák", meg "úgyis letörik" meg "úgyis leszedik" meg "úgyse ehető mert poros" ésatöbbi, a ribizlik pedig ezekre a negatív hangokra ügyet sem vetve nőttek, szaporodtak, és idénre már jelentős mennyiségű pirosló gyümölcsöt is hoztak, amiből a játszótéren csámborgó gyerekek kedvükre csemegézhettek közel egy hónapon át.

A ribizlik permetezés nélkül növekednek, sajnos egy részüket kórokozók illetve vírusos megbetegedés minden évben gyéríti. Emellett egy sokkal jelentősebb részüket valóban emberi mulasztás tette eddig tönkre - reméljük ez a tendencia teljes mértékben megszűnik a jövőben.

A ribizli és jósta bokrok szaporodását a különféle károkozásokkal szemben dugványozással is segítettük az évek során, a sövényt éves szinten a mostanra hagyományossá vált februári fűzfakunyhó metsző eseményen gazoltuk és rendeztük, karóztuk és védőszalaggal kerítettük körbe, esetenként trágyáztuk, az idei nyári nagy aszály alatt pedig közösségi locsolással próbáltuk a hiányzó vizet pótolni a szomjazó cserjék számára is.

Örömteli látni, hogy a mi szervezett erőfeszítéseink mellett a szomszédos lakosok önszántukból és kérés nélkül is rendszeresen beszállnak a játszótér tisztításába, a ribizlik locsolásába, felelősséget vállalva a közös értékek fennmaradásában! Ezért a befektetett energiáért nagyon hálásak vagyunk, pont ez az az irány, amit szeretnék elterjeszteni mi is minél szélesebb körben Dunakanyar szerte.

A Verőcei Önkormányzattól idén ősszel 20 friss tövet kaptunk, amit bőséges trágya és locsolás keretében el is ültettünk. Ezúton is köszönjük az önkormányzat támogató hozzáállását és reméljük, hogy a jövőben közösen tudjuk óvni a négy éve minden viszály ellenére fennmaradó és szépülő ehető sövénysort!

Fényképes összefoglaló Ilovszky Árpádtól (köszönjük!)