Közösségi locsolást szervezünk a hőség alatt! Segíts!

A klímaváltozás mutatgatja azt az arcát itthon is, amire nem vagyunk felkészülve. Pedig ez a belátható jövő, vagy még ennél is sokkal durvább. A klímaadaptáció első lépéseként azonnali összefogást sürgetünk, hogy közösségi locsolással mentsük az élet és halál között küszködő, sok munkával és gondoskodással ültetett és gondozott verőcei köztéri gyümölcsöseinket. Közösségi locsolási táblázat instrukciókkal itt.

Amink most van, akármilyen kevés, a melegedő jövőben sokkal nehezebb lesz létrehozni. A köztéri gyömölcsfa alapvető szükséglet a jó fajtából, árnyékot ad, élőhelyet ad rovaroknak és egyéb életformáknak, gyömölcsöt, lédús frissítő zamatos ízeket ad, hűsíti a levegőt, nedvesíti a levegőt, örömet okoz a gondozása, tarkítja a élőhelyet, szép látványt nyújt, megnyugtató erővel bír, közösségi erőt kovácsol. Ha sok év múlva ébredünk csak rá ezekre a csodás tulajdonságokra, amink most van, akkor már nem lesz, mert kiszárad, amit akkor akarunk majd elültetni, kínkeservesebb lesz, mert a nagyobb hőségben a fiatal fáknak sokkal intenzívebb locsolás kell majd. Fogjunk össze, mentsük ami menthető és gyarapítsuk jövőnk értékét!

Mit tehetsz a növényekért, magadért és a közösségért?

  • érj le a vonatállomásra egy negyed órával korábban, vigyél ki egy vödör vizet bármelyik gyömölcsfára a játszótéren (vödör reméljük hamarosan lesz bekészítve a fiúWC-be a töltésre alkalmas csapnál)
  • üres fél órádban sétálj le gyerekeiddel valamelyik játszótérre, bármikor, vödörrel a kezedbe, és vigyél a kútról egy kis vizet a legszomjasabb fának. Ugye látod rajtuk, hogy melyik az?
  • adományozz vödröt, kannát a közösségnek, helyezd el valahol a helyszíneken, hogy mások spontánabbul tudjanak locsolni
  • terjeszd a közösségi locsolás hírét, oszd meg a linkeket, hogy minél többen tudjunk részt venni közös haszonnövényeink gondozásában

Köszönjük segítséged!

Képes összefoglaló Ilovszky Árpádtól a közösség gyümölcsfáiról és gondozott közösségi tereiről alább. Köszönjük!

---

Az állomás gondozott sziklakertje és fűkaszával tarolt rézsűje kontrasztban. Az élet különböző formái melyik oldalt választják?

Az állomás melletti méhlegelő és mini-rezervátum is tikkad a nyári hőségben, hát még a rövidre nyírt gyep körülötte.

Közösségi gyümölcsfácskák a vasútállomáson kiszáradófélben, mégis minden erejükkel gyümölcsöt érlelve az ember számára.

Poki játszótér gyorsan cseperedő diója (egy-két év és beszélgetős árnyék lesz a padon alatta), árnyat adó fűzvesszői és naspolyája (utóbbi biztosan szereti ezt a jó meleget).

  

Zentai utca környéke, az árnyat adó, gyerekek által belakott fűzzel (nyári melegben érdemes kipróbálni, legalább 5 fokkal hűvösebb van alatta!), a fűkaszák és aszály által sújtott ribizli és jóstasorral és a temérdek egyéb gyümölcsfával.