Beérett a közösség gyümölcse a Fűzfa-játszótéren

Sok éve már, hogy nekikezdtünk a Zentai-Brassói játszótér szépítésének, hogy élőbb környezetet tudjunk oda varázsolni a gyerekek számára. Először (kb. hat-hét éve) a hintát festettük le és javítottuk meg, következő évben elültettük az első dió és eperfákat, azutáni évben újra elültettünk dió és eperfákat, mert elvitte őket a (fű)kaszás. Azután családi napot szerveztünk, ahol nagyon sokan voltunk, fűzfakunyhót és játszóteret építettünk, majd gyűmölcsfákat telepítettünk, a hiányzókat ismét, újra és újra pótoltuk, a tüzifának elhordott kerítés pótlására pedig ribizlivel, jóstával és málnával ültettük körbe a teret. A fűzfakunyhót most más jópár éve minden évben koratavasszal megmegsszük, a komposztálót rendberakjuk, a hiányzó ribizlitöveket pótoljuk, a meglévőket kigazoljuk, a szemetet összeszedjük, a rovarszállót megjavítjuk, a játékokat karbantartjuk.

Mindeközben a közmunkások rendszeresen nyírják a füvet, jóideje igen szépen odafigyelnek a játszótér botanikai értékeire is, valamint elhordják a mások által rendszeresen a játszótérre depózott zsákos hétvégi szemetet.

Mindez rengeteg észrevétlen és kitartó munka, köszönet mindenkinek, aki részt vesz benne! Sajnos dícséret helyett az évek során számtalanszor megkaptuk, hogy "minek ide gyömülcsöt ültetni, úgyse marad meg, úgyis leszedik, úgyis kitörik, semmi értelme stb.", és olyan jó érzés, hogy mostanra végülis nem ez a sok negatív energia tört utat magának, hanem pontosan az a közösségi erő, ami miatt ebbe az egész ügybe belekezdtünk. A végeredmény pedig tarka, illatos és ízletes, kóstoljátok, amíg van:

  • A legnagyobb eperfa roskadásig van mézédes gyümölcssel! Mászható a fa, rajta gyerekek!
  • A ribizlisövény isteni savanykás piros gyümölcse a kicsik szemezgetős kedvence! Rengeteg van még, gyertek, egyétek, azért van!
  • Érik a jósta, a szemfüles megfigyelők már találhatnak barnásabb-édesebb szemeket a dús cserjésben!
  • A kis meggyfán idén már több tucat meggy piroslik hamarosan.
  • Az árok túloldalán dúsan burjánzik a málna, még a börzsönyi medve is le fog ide járni, ha folytatódik ez a tendencia...

Aki pedig eltikkad a nagy hőségben, próbálja ki a hűs fűzfakunyhót, egész különleges belső tere van mostanra és bármelyik klímával felveszi a harcot, ráadásul negatív CO2 mérleggel...

Képes összefoglaló szokás szerint Ilovszky Árpádtól (köszönjük!):