Fűzfakunyhó metszés 2024

A Zentai játszótér éves "fűzfakunyhó metszős" közösségi karbantartását végeztük március 3-án. Ez az éves munkálat 3-5x ennyi résztvevőt is elbírna, van mit csinálni, nem is jutottunk az eltervezett dolgok végére, de azért sokat haladtunk. Fényképes összefoglaló Ilovszky Árpád fotóival alább.

 

A funkcióját és esztétikáját vesztett közösségi komposztálót idén átalakítottuk dús tápanyagú virágosládává. Hamarosan ültetünk is bele...

 

A miniatűr, befőttes üvegekből készült üvegház alatt növekedő, tavaly ősszel dugványozott jósta tövek szépen átvészelték az eleve nem túl hideg telet. Mindegyik hajtás szép rügyeket eresztett, reméljük a gyökérzetük is szépen nő, hogy ellássa a cseperdő új növénysort a Brassói út felőli szél mentén.

Vége a télnek. A befőttesüvegeket eltávolítottuk. A gondos segítők minden új dugványozott ribizli és jósta tövet elláttak cserébe két oldali karókkal, védve a pici hajtásokat a fűkaszák, labdák és szaladgáló gyerekek veszélyeitől.

A tavaly ősszel bővített ribizli kerítés is szépen hajt a Zentai utca vonalán. Mostanra a játszótér körül futó ribizli és jósta sövény valóban érzékelhető extra biztonságérzetet és organikus hangulatot kölcsönöz a térnek.

 

A hinta is újabb festésre szorul. A festéket, ecseteket, csiszolópapírt meg is vettük (köszönjük az Önkormányzat támogatását az anyagköltséghez), de a festés egy következő alkalomra marad, a szuper segítség alapos előkészítő munkája ellenére:

 

A fűzfakunyhó egy év alatt masszív, 3 méteres hajtások tömkelegét hozta. A vesszők lekötözése, visszavágása, összefűzése komoly szervezési és fizikai erőt is igénylő feladat:

A majdnem kész kunyhó utolsó simításai. A reggeli 3 fős induláskor nem gondoltuk, hogy akár idáig is eljutunk egy délelőtt alatt, de a végére még a kunyhó alatti homokozót is sikerült kigyomlálni, felásni.

Az elkészült mű és az idei munkások egy vidám részhalmaza (Tajti Gábor fotója):