Nyílt levél a képviselőtestületnek az avarégetés szigorítása érdekében

Tisztelt Polgármester Úr, Tiszelt Jegyző Asszony, Tisztelt Képviselőtestület!

Szeretnénk kérni bölcs és átgondolt hozzáállásukat a december 20-i képviselőtestületi ülésen felvetett helyi avarégetési rendelet módosításával kapcsolatban. A rendelet módosítására valóban szükség van - elsősorban az Önök és a mi egészségünk, a falu egészségének védelmében!

Örömteli hír, hogy a felvetés előzménye és indoka az az aktuális civil gondolatébresztő folyamat, melyben a verőcei jó levegő megőrzése érdekében saját káros szokásaink felülbírálására is kísérletet tettünk (http://www.civilveroce.hu/kornyezet/szemetfust/ugyek/20161122_kozmunkaso...).

A december 20-i felszólalások alapján azonban egyelőre úgy tűnik, hogy az Önkormányzat elsősorban magát szeretné védeni a számonkérésekkel szemben és nem a lakosság egészségét.

A rendelet januárra tervezett jelentős lazítása helyett az európai és országos trendeket követve határozottan az égetési szokások **szigorítása** mellett szeretnénk érvelni, a helyi komposztálást, mint sok szempontból előnyös és természetes alternatívát előnyben részesítve.

Összegyűjtöttünk néhány vonatkozó hivatkozást szívélyes megfontolásra:

http://tudnodkell.info/uj-kormanyrendelet-tilos-az-avaregetes-magyarorsz...
2015. március 5-e óta van érvényben az országos tűzvédelmi szabályzat (OTSZ 54/2014), ami az avarégetés ellen teszi le a voksát, alapértelmezésként tiltva az avarégetést és csak türelmi kiskaput engedélyezve önkormányzatoknak helyi rendelettel, időszakos égetésre. Idézet a fenti cikkből:

"Tények: Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre."

"Mit okoz a részecskeszennyezés? Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az európai részecske-szennyezésről készített tanulmánya szerint Magyarországon évente 16200 ember hal meg idő előtt. Ők átlagosan csaknem 10 évvel tovább élhetnének, ha nem sújtaná őket a részecske-szennyezés. Ez azt jelenti, hogy minden évben 183 400 életévet veszítünk  az idő előtti elhalálozás miatt. Ebben a tekintetben első helyen állunk Európában. Megjegyezzük, hogy korábbi tanulmányokból ismert: a légszennyezés miatt betegen eltöltött napok száma ezerszer-tízezerszer magasabb, mint a halálozások száma."

http://www.futsokosankampany.hu/mit-kezdjek-a-zold-hulladekommal#tartalom
A Vidékfejlesztési Minisztérium 2016. őszi "Fűts okosan" kampánya határozottan az avarégetés ellen teszi le a voksát, a komposztálást előnyben részesítve, mint támogatandó alternatívát.

http://www.airclim.org/acidnews/2010/AN2-10/particles-killing-half-million
http://www.airclim.org/sites/default/files/images/AcidNews/2010/AN3-10/P...
http://www.airclim.org/sites/default/files/images/AcidNews/2010/AN3-10/p...
Az európai környezetvédelmi ügynökség összefoglaló ábrája európa PM2.5 légszennyezéséről (2005) és a PM2.5 jelenlét miatti idő előtti elhalálozásokról, melyekben Magyarország sajnos kiugróan rossz helyet foglal el európai szinten.

Hazánk kiemelkedően rossz helyét a téves szokások mellett talán az is indokolja, hogy a Kárpát-medence meglehetősen gyakran jelent egyfajta "kádat" anticiklonális időben a légszennyezésnek, ami nem tud távozni (mozdulatlan forró nyári és hidegcsapdás téli hónapokban sem). Emiatt hazánkban fokozottan figyelni kell a lészennyezést okozó tevékenységek határozott visszaszorítására!

https://www.idokep.hu/hirek/komoly-elorelepes-az-avaregetes-tiltasa
Gödi levegőszennyezési méréssorozat és ezt követő rendeletváltozás: az avarégetés betiltása.

http://www.eumet.hu/erdekessegek/avaregetes/
A Levegő Munkacsoport, mint hozzáértő szakmai civil szervezet részletes összefoglalója a témában határozottan az avarégetés tiltása mellett érvel.

http://civilveroce.hu/kornyezet/szemetfust
A képviselőtestület 2016. szeptemberi ülésén támogatását fejezte ki a "Szemétfüstmentes Verőcét!" kampány mellett, melynek célja a falu egészségének megóvása a bizonyítottan káros szemétégetési szokásoktól. A légszennyezés egyik fő forrása helyben és országos szinten is történetesen pont az avarégetés. A környezettudatos és egészségtudatos szemlélet jegyében az avarégetés és mindenfajta szemétégetés határozott visszaszorítását kell előnyben részesítenünk és az alternatívákat támogatni.

Az alternatíva jelen esetben a helyi komposztálás népszerűsítése és segítése, melyet az új hulladékszolgáltató, a Zöld Híd is támogat. A CivilVerőce csoport civil szekértelmével és közösségszervező aktivitásával határozottan támogatni szeretné az Önkormányzat minden ezirányba történő törekvését! Működjünk együtt!

További online cikkek az avarégetés ellen:
http://index.hu/belfold/2016/12/30/pm_csobankan_rosszabb_a_levego_mint_p...
http://mno.hu/kulfold/szazezrek-halnak-meg-a-legszennyezes-miatt-1373094
http://hvg.hu/gazdasag/20160312_fustkod_szmog_mergezo_hulladek_egetes
http://ezermester.hu/cikk-7605/A_kertihulladek_egetes_karos
http://minap.hu/cikkek/ego-az-avaregetes-es-rendkivul-karos
http://www.edenkert.hu/profi-kertesz/aktualis-kerti-munkak/avaregetes-eg...
http://magyarhirlap.hu/cikk/5033/Rossz_otlet_az_oszi_avaregetes
http://kertesz.blog.hu/2014/10/11/mi_legyen_a_lombhulladekkal
http://magyarnarancs.hu/tudomany/avaregetes-mire-megyunk-ketten-87420

További online cikkek, melyek az avarégetést, mint hulladékkezelési módot támogatják:
-

Szeretnénk ezt az alkalmat is megragadni annak kifejezésére, hogy a CivilVerőce csoport célja elsősorban nem az Önkormányzat támadása és az ellenséges, egymásnak feszülő hangulat keltése, hanem a konkstruktív segítség, a civil partnerség, az önkéntes civil erő és helyi szakértelem összefogása fontos helyi ügyekben. Az avarégetés fontos ügy az egészségünk védelmében, a fenti példákból láthatóan nem csak Verőcén, hanem országosan, vagy akár európai és világszinten is! Szeretnénk, ha az Önkormányzattal példaértékű partnerséget tudnánk közösen felépíteni az égetés elleni küzdelemben és szemléletformálásban!

Az avarégetéssel kapcsolatos helyi szabályok módosításában, felelős kidolgozásában szívesen és örömmel vennénk részt véleményezőként, civil szakmai partnerként.

Üdvözlettel,
CivilVerőce csoport
"Szemétfüstmentes Verőcét!" kampány kapcsolattartó:
Vásárhelyi Gábor