Avarégetési szabályok

avarégetés VerőcénMagyarországon széles körben elterjedt a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre.

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, jelentős légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban az váltja ki, hogy alacsony a tűz hőmérséklete illetve nedves az égetett anyag, így aminek égni kellene, az csak részlegesen ég el és szén-dioxid helyett mérgező szén-monoxid keletkezik illetve egy sor egyéb mérgező anyag. Emellett nagy mennyiségben kerül a levegőbe PM10 (10 mikrométernél kisebb levegőben lebegő részecskék halmaza) mérettartományú részecske, ami olyan pici, hogy tüdőnk tisztítő mechanizmusai nem tudják kiszűrni, és hordozóként számos mérget és káros anyagot juttathat a szervezetünkbe.

A levegő tisztasága mindannyiunk érdeke. Figyeljünk oda a védelmünkre hozott szabályok betartására!

Verőce hivatalos honlapján elérhető Verőce Község Képviselő testületének  4/2006. (IV. 26.) számú rendelete  az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről.

http://www.veroce.hu/hu/rendeletek__hatarozatok

"A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják."

Fontos, hogy a rendelet szerint:

3.§   "Az egészséges kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges."

A komposztálás tökéletes alternatívát jelent a zöld hulladék égetésére, nem szennyez és hamu helyett humusszá alakítja a növényi részeket, amit kiváló tápanyagként újra lehet használni növényeink gondozására.

A későbbiekben tájékoztatni fogunk a komposztálás gyakorlati lehetőségeiről, illetve egy workshopot is tervezünk a témában. A szabályozás betartatása érdekében is fontos lenne a lakossági zöldhulladék kezelésre megoldást találni!

 

Az égetés szabályait az 5.§ tartalmazza:

  (1) A kerti hulladékok égetése csak szeptember 30. és november 30., valamint március 15. és május 31. közötti időszakban vasárnap kivételével naponta 9-16 óra illetve szombaton 9-13 óra között engedélyezett. A határidők kezdő- és utolsó napján az égetés végezhető.

(4) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.

(5) A tulajdonos egyszerre nagyobb mennyiségű avar- és kerti hulladék elégetési szándéka esetén a szomszédokat tájékoztatni köteles az égetés várható időpontjáról. Az égetés egy alkalommal maximum 4 óráig tarthat.

(6) Tilos az avar és kerti hulladék égetése az (1) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben illetőleg erős szél esetén.

(7) A kerti hulladékkal együtt kommunális és ipari eredetű hulladék nem égethető.

A teljes rendelet letölthető itt: Avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló rendelet

 

A 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról be nem tartása esetén kivethető bírságok:

  • Bármely anyag a jogszabályi előírásokat megszegve, illetve engedély nélkül a nyílt téren történő égetése – 100 000 Ft
  • Lábon álló növényzet, tarló, vagy növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése – 500 000 Ft
  • Nem gazdasági tevékenység keretében végzett, lakosságot zavaró bűzhatást okozó tevékenység folytatása, technológia berendezés üzemeltetése – 50 000 Ft

 

Egy nagyon részletes és alapos cikk avarégetés témában további tájékozódásra: http://www.eumet.hu/erdekessegek/avaregetes/