Avarégetés helyett a komposztálást vagy a Zöldhidat válasszuk!

Az avarégetés rendkívüli mértékben szennyezi a levegőt, aminek egészségre káros hatásait széles körű kutatások egybehangzóan bizonyítják. A lakossági avarégetésre Verőcén kétféle kézenfekvő és egyszerű alternatíva is létezik: a komposztálás és a zöldhulladék zsákos elszállíttatása a helyi szolgáltató, a Zöld híd által. A belterületi lakossági avarégetésre tehát Verőcén nincs szükség, az egyetlen mellette szóló érv az égetők kényelme.

Verőce Önkormányzata a tudatosodás folyamatában példamutató módon november 21-én készül szigorítani a helyi avarégetési rendeleten. Szükségünk van az Ön segítségére is, hogy elérjük, hogy a szigorítás a helyi rendelet eltörlése legyen, ugyanis ekkor életbe lép a Katasztrófavédelem alapvető országos tiltása, mint irányadó szabályozás. A közös nyomásgyakorláshoz és a tiszta levegőnk érdekében írja alá online petíciónkat!

Az önkormányzat számára elő is készítettünk egy határozati javaslatot, amit csak meg kell szavazniuk, egyszerű kézfeltartással jelezve, hogy fontosabb nekik a falu teljes lakosságának egészséges környezethez való alkotmányos alapjoga, mint egyes emberek kényelme.

Történeti áttekintés

  • 2016 novemberében az Önkormányzat a saját avarégetési szabályzatát szegte meg, amiből máig tartó rendőrségi nyomozás indult bűncselekmény gyanúja miatt
  • 2017 elején elterjedt a hír, hogy a képviselőtestület enyhíteni akar az avarégetési rendeleten, hogy azt nehezebb legyen megszegni. Ennek hatására írtunk egy nyílt levelet az Önkormányzatnak. A rendelet végül nem módosult, szóbeli elmondás szerint részben a mi hatásunkra, egyetértve az indoklással.
  • a CivilVerőce idén májusban több, mint 60 aláírással adott be petíciót a tiszta levegő megóvásáért az Önkormányzathoz, melynek négyes pontja szintén az avarégetés tiltását kéri
  • Az Önkormányzat a 2017 május 16-i képviselőtestületi ülésen tárgyalta a kérdéskört (jegyzőkönyv azóta sincs kinn, a legutolsó online elérhető 2017 februári (http://veroce.hu/hu/jegyzokonyvek, 2017.10.22-én nézve).
  • A képviselőtestületi ülésen megegyezés született az avarégetési ügy felülbírálásának megfontolásáról, a vonatkozó információk összegyűjtéséről, melynek koordinálását Greff Katalin képviselő vállalta
  • Greff Katalint újra összekötöttük a Levegő Munkacsoport képviselőivel, akik az elmúlt év során több, mint 100 település avarégetési rendeletét vizsgálták meg és hasonlították össze, majd eredményeiket minden Önkormányzathoz eljuttatták. Az eredmények hatására eddig Budakalász és Gyál teljesen betiltotta az avarégetést, Tök évi 3 előre meghatározott napon engedi csak. A vizsgálatban Verőce szabályzata az egységes pontozás alapján szinte a legrosszabb minősítési kategóriába esik.
  • Az LMCS Greff Katalint ellátta szakmai anyagokkal és újra átküldte neki azt a javaslatcsomatot, amit korábban az országos vizsgálatuk során már átküldtek Verőce Önkormányzatának, de nem kaptak rá választ. Ebben a Levegő Munkacsoport és a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata közös javaslatcsomagja szerepel az avarégetési rend szakmai alapokon nyugvó felülbírálatára (természetesen a teljes tiltást tartva legjobb megoldásnak).
  • A képviselőtestületnek november 10-ig kell elküldenünk javaslatainkat, véleményünket az ügyben, amit támogathat petíciónk aláírásával!

Vonatkozó cikkek, kiadványok, szakmai anyagok az avarégetés teljes (akár országos) tiltásának támogatásával:

http://tudnodkell.info/uj-kormanyrendelet-tilos-az-avaregetes-magyarorszagon
http://www.eumet.hu/erdekessegek/avaregetes/
https://www.levego.hu/sites/default/files/avaregetes_0.pdf
https://www.levego.hu/sites/default/files/egetes_eredetu_legszennyezes_program_v_1.5.pdf
https://www.levego.hu/sites/default/files/avaregetes_greenprofitra.pdf
https://www.levego.hu/kapcsolodo-anyagok/orszagosan-betiltjak-az-avaregetest/
http://kothalo.hu/kiadvanyok/23.pdf