Mennyibe kerül mérni a légszennyezést?

A levegőszennyezés elleni küzdelmet két fontos körülmény nehezíti: egyrészt hatásai többnyire nem azonnal jelentkeznek, hanem nagy késleltetéssel, ami nagyon megnehezíti a direkt összefüggések kimutatását (nem úgy, mint pl. egy autóbalesetben). A másik akadály, hogy annak ellenére, hogy orrunk a legkisebb szennyezést is azonnal jelzi számunkra, a légszennyezés objektív mérése igen összetett és drága folyamat, a légszennyezést nem lehet csak úgy "lefényképezni", ahogy más szennyezést.

  • Az orrunk ingyen mér, végez kémiai analízist is (azaz meg tudunk különböztetni szagokat, szennyező típusokat), nagyon nagy az érzékenysége, de mérése szubjektív, bizonyítékként nem felhasználható. Tapasztalatunk szerint érdekes módon például a rendőrök orra valamiért mindig sokkal kevésbé érzékeny, mint a bejelentést tevő lakosságé...
     
  • A Levegő Munkacsoport végez levegőszennyezés mérést, ők a levegőben lévő apró részecskék átlagos számát tudják mérni, de a szennyezés kémiai összetételét nem. A mérés ára nagyságrendileg a 100eFt-1mFt kategóriába esik (persze árat ők tudnak mondani, ez csak nagyságrendi becslés).
     
  • Felvettük a kapcsolatot a Földművelésügyi Minisztérium Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatának ügyfélszolgálatával, hogy megkérdezzük, mibe kerül egy fix légszennyezést mérő állomás telepítése. Az ügyfélszolgálattól nagyon korrekt és alapos választ kaptunk, melyből kiderül, hogy az országos hálózatban való részvétel kiépítési költsége a 100mFt nagyságrendjébe esik, üzemeltetése az 1-10mFt nagyságrendjébe, de léteznek további akreditált szervezetek, akik mobil mérést tudnak folytatni bizonyos szennyező anyagokra. A levél - melyben egyben szép megerősítést is kapunk munkánk fontosságáról - teljes szövege itt található.

A fenti lista nem túl alapos, ha ismersz további lehetőséget, kérlek jelezd, hadd integráljuk azt is az összehasonlításba!