Véleményezhető Budapest és agglomerációjának levegőminőség javítást célzó intézkedési terve

A felhívásban szereplő agglomerációs területből ugyan Verőce pont kimarad, ennek ellenére hasznos lehet véleményt beküldeni az anyaggal kapcsolatban. A hozzánk eljutó, beküldött véleményeket alább közöljük eredeti formájukban (igény esetén privát adatoktól mentesen):

---

A levegő munkacsoport véleménye itt olvasható.

---

Feladó: Vásárhelyi Gábor
Elküldve: 2021. december 15., szerda 16:11
Címzett: zoldhatosag@pest.gov.hu
Másolatot kap: civilveroce@googlegroups.com; levego@levego.hu
Tárgy: PE-06/KTF/34789/2021 lakossági véleményezés

Tisztelt Pék Miklós!

Az alábbi felhívás kapcsán írok:

https://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/hirdetmenyek/pest-megyei-kormanyhi...

Nagy örömmel látom a klassz összefoglalót a Budapest és agglomerációs levegőtisztasági inteézkedési terv felülvizsgálatára vonatkozóan. Szeretnék az anyag egy igen fontos hiányosságáról írni.

Jó látni, hogy a hivatalos adatok alapján a biomassza fűtés aránya csökken, ugyanakkor ebben a látható statisztikában nagy valószínűséggel nincs benne az illegális biomasszával való fűtés, ami a hozzánk (civilveroce.hu) érkező környékbeli lakossági megkeresések alapján valószínűsíthetően nagy arányban nő az energiaárak elszállásával párhuzamosan. Az illegális biomasszával fűtés egyik komponense az illegálisan vásárolt faanyag, ennek szóbeszéd szerint magyar és szlovák forrása is van bőven, a másik, terjedőben lévő és a kezeletlen biomasszánál nagyságrendekkel súlyosabb következményekkel járó komponens az illegális hulladékkal, bontott anyaggal fűtés. Ennek kereskedelme is a Btk. 248-ba ütközik, de hiába, az eladó és vevő között látszólag win-win szituáció alakul ki, az eladó (rendszerint a helyi szeméttelep, fuvarosok, építkezés bontással foglalkozó vállalkozók) nem a szeméttelepen adja le az árut pénzért, hanem értékesíti feketén, a vevő a nyers fánál olcsóbban jut száraz fatartalmű, éghető, darabolt fűtési célú áruhoz. Ez a szokás annyira bevett, hogy akár a jófogáson is találni ilyen céllal terméket, de a facebookon is rendszeresen botlok hasonló "ajánlatokba":

https://www.jofogas.hu/magyarorszag?q=bontott%20t%C3%BCzifa

Közben ezen bontott anyagok (OSB, festékes fa, olajos talpfa, pozdorja, lakkozott padló stb.) jelentős százaléka éghető ugyan, de égéskor elképesztő mérgek szabadulnak fel belőlük, amik a levegőszennyezésnek egy nagyon komoly és káros komponensét adják.

A jelenlegi teljesen impotens szabályozás és szabály betartatási gyakorlat mellett ez a téma várhatóan erősödni is fog, ennek egyik pillére, hogy egyre több bútor és háztartási eszköz készül tömör fa helyett pozdorjából (pl. IKEA bútoroknak egyre nagyobb százaléka ilyen!), aminek kb. 20%-a ragasztó. Ezek a bútorok nem 100-200 évig tartanak ki, mint a régi "szobabútorok", hanem 5-10 év alatt cserélni kell őket, így a szemét mennyisége is nő, és a fának látszó de formaldehidet és egyéb veszélyes anyagokat termelő anyagok mennyisége is jelentősen nő. Igyekszem időről időre írni erről a kérdéskörről, bár explicit nagyon rég írtam cikket, de azért itt néhány dolog össze van foglalva:

http://www.civilveroce.hu/20191011_tiszta_levegot

Konkrét javaslatok:

1. Nagyon jó lenne, ha a helyzetelemzésben lenne szó az illegális szemétégetésről, mint a levegőszennyezés egy meghatározóan veszélyes komponenséről (lehet, hogy kibocsátási mennyiségben kevés, de hatását tekintve jelentős tétel ez!!!). Bizonyos források szerint a magyar családok kétharmada fűt olyan anyaggal, amivel nem szabadna, sajnos nem találom a referenciát, de itt van egy igen hosszú cikk hivatkozási lista vonatkozó külső cikkekből, az egyértelműen látszik, hogy ez egy komoly és veszélyes komponens, komolyan kell venni:

http://www.civilveroce.hu/kornyezet/szemetfust/cikkek

2. Szeretném, ha a helyzetelemzés mellett az intézkedési terv része is lenne az illegális fűtési célú szemétkereskedelem és szeméttel való fűtés felszámolása. Ennek részei lehetnek az ombudsmanig eljutott egyik ügyünk javasolt intézkedései (https://jogaszvilag.hu/napi/lakossagi-hulladekegetes-miatt-jart-el-az-om...), valamint az alábbiak:

- legyen a jogszabály rendbetéve, ne lehessen ilyesmikre hivatkozni, hogy a bontott építési anyag nem veszélyes hulladék, ezért ez enyhítő körülmény, nincs bűncselekmény csak szabálysértés, legyen egyértelmű, hogy ezen anyagok elégetése veszélyes az alapanyag hiába nem az, és ez legyen igen szigorúan kezelve, tűpontosan leírva, legyen az égetett nem veszélyes hulladék ugyanúgy kezelve, mint a sima veszélyes hulladék. Jelenleg a Btk 248-ban nincs explicit paragrafus az illegális hulladék égetésére vonatkozóan ami óriási hiányosság!
- legyen a rendőrség szakértő módon kiképezve az illegális szemétkereskedelemre és az illegális fűtési szokásokra, mert ez vezető halálok, a gyorshajtásnál nagyságrendekkel súlyosabb problémáról van szó!
- legyen lakosság által hívható zöld szám, ahol kifejezetten az ilyen ügyekkel foglalkozó munkatárs fogadja a hívást, és kifejezetten erre szakosodott, szakképzett hatósági személyzet megy ki a helyszínre intézkedni, rövid határidővel, nem hónapokkal később, ami a bevett gyakorlat és aminek semmi értelme
- legyen a Btk 248 valóban bűncselekményként kezelve, azonnali intézkedéssel, helyszíni bírsággal, stb.
- az illegális hulladékot árusítók valóban kapjanak súlyos büntetést, legyen precedens, legyen transzparens, hogy ez no go zone a kereskedőknek, nem éri meg (ugyanúgy, ahogy a kábelégetés se éri már meg sok helyen, ez szerencsére visszaszorult a szigorú szabályozás miatt, ahogy látom)
- legyen eljárásrend, ami az illegális fűtést számonkérheti, ellenőrizheti, egyáltalán hatósági személy bemehet a házba önállóan, mintát vehet, helyszíni bírságolhat
- legyen mindezek mellett sokkal intenzívebb szemléletformáló kampány, a futsokosan klassz, de igen kevés.

Csatoltam a saját civil csoportunkat és a levegő munkacsoportot, hátha van kedve valakinek még hozzászólni építő kriitkával és intézkedési javaslatokkal a témához.

További kérdésekhez, információhoz állok rendelkezésre, tudok szép képeket is küldeni, ami az illegális hulladékkal fűtést demonstrálja.

Köszönettel,
Vásárhelyi Gábor