Százötven aláírás ellenére semmit sem változtat az önkormányzat az 1/10 pontos avarégetési rendeletén

A november 21-i képviselőtestületi ülés egyik napirendi pontja volt az avarégetési rendelet módosítása/szigorítása/eltörlése, amit többek között a 150 aláírással támogatott helyi civil kezdeményezés és a Levegő Munkacsoport országos felmérésének tanulságainak következményeként kezdeményezett a jegyző. Az LMCS pontozási rendszere alapján Verőce 1 pontot ért el tízes skálán, azaz a legrosszabbak között teljesített helyi avarégetési rendelet ügyében. Mindez persze egyáltalán nem hatotta meg a képviselőtestületet, Verőce megint lecsúszott arról, hogy vezető szemlélettel és példamutatással álljon bele egy egyszerű de határozott környezettudatos lépésbe, amit szakmai érvek és kutatások világszerte egyértelműen alátámasztanak. Idézetek a testületi ülésen elhangzottakból, tanulságképpen:

Lindmayer Eszter mb. jegyző:

A jelenlegi helyi rendeletet egyeztettük a szakhatóságokkal, akik semmilyen jogi kifogást nem találtak, a rendeleten nem kívánunk módosítani.

Grauszmann György, polgármester:

A Zöld híd ebben a szezonban eddig 6000 zsák zöld hulladékot vitt el, az égetéssel kapcsolatban sok a pro és kontra érv, mint ahogy azt a lakossági fórumon is hallhattuk.

Greff Katalin, képviselő:

Kezdeményezzen az Önkormányzat inkább komposztálási programot, vegyen vagy csináltasson ingyen komposztáló kereteket, legyen utcaszintű dicsőség-verseny, hogy hol komposztálnak a legtöbbet.

Hamza Tamás alias "Gumisember", képviselő:

Nem látom, hogy bárki égetne, a zöld hulladék elszállítása megoldott, tökéletesen működik a rendszer, nincs szükség a rendelet módosítására. A komposztálás támogatása nem önkormányzati feladat, legfeljebb írjuk ki, hogy hol lehet komposzt keretet venni.

Karácsony Zsuzsa, képviselő:

Semmi értelme a komposztálásnak, nekem is van komposztálóm Balatonon és egy hónap alatt betelik. Mit csináljak a sok komposzttal, megegyem?

Sajnos olyan mértékűnek tűnt a zsigeri-emberi-érzelmi ellenállás, hogy teljesen reménytelen volt szakmai érveket felsorakoztatni, megfelelő súlyozással összehasonlítani a szakmai érveket a lakossági fórum érzelmi megnyilvánulásaival, tudományos alapon összevetni az égetés, az elszállítás és a komposztálás káros és jótékony hatásait vagy csupán beláttatni, hogy ha a Zöld híd elszállít ilyen mennyiségben, akkor épp hogy érdemes rendeletet szigorítani, mert nem lesz akkora ellenállás, mint amire számítanak, viszont egy dicsőségpontot is felmutathat(ott volna) az Önkormányzat azok felé, akik a környezettudatosságot választják.

Amiben sikerült azért megegyezni, az az, hogy

  1. Jobban számon kellene kérni a rendelet betartását (persze nyilván valaki másnak, mondjuk a rendőrségnek, járási hivatalnak, zöldhatóságnak, tűzoltóságnak...)
  2. Nyitott az önkormányzat egy komposztálást népszerűsítő kampányra tavasszal, amit most kellene előkészíteni (a segítségünket várják!), és a decemberi képviselőtestületi ülésen tudnák tárgyalni

Mind a 150 aláírónak (~115 online és ~35 írott) hálás köszönet, amiért az ügy mellé álltak, nevüket adták hozzá és példamutató, színes egyéni véleményüket is kifejezték! Az ügy mindenképpen tanulságos és hasznos, egyfajta szemléletformáláshoz már az ezrekhez eljutó petíció is hozzájárult. Mit tehetünk, folyt. köv.